Darázs csípése és következményei

Darázsirtás elmulasztása és hatása

Darázsirtás telefonja 20-9-459090

Mikor csíp a darázs?

 A legváratlanabb alkalmakor is szenvedhetünk el darázscsípést. Séta közben amikor nem is sejtjük hogy darázsfészek van a közelben hirtelen támadhatnak a darazsak.  A darazsak támadnak ha a fészküket ( otthonukat ) veszélyben érzik. Ez egy természetes reakció. Amennyiben kertünkben vagy otthonunk közelében  van darázsfészek azonnal darázsirtóhoz kell fordulni!

 A darazsak csípése nem csak fájdalmas hanem egészségügyi kockázatot is rejt.

Mivel ezek a rovarok sok mindent megmásznak ( pl. a döglött állatokat) de sorolhatnám azokat a helyeket a végtelenségig ahol rengeteg baktériummal is találkoznak. A  darázs csípése alkalmával az áldozat nemcsak a csípéstől szenvedhet hanem a megkapott baktériumoktól is. Vizsgáljuk meg közelebbről a darázs fullánkját és az általa kibocsátott mérget.

 Arra a megállapításra juthatunk hogy ez valójában egy jól kialakított biológiai fegyver.

   A speciális méreganyag a következő vegyületeket tartalmaz: dopamin, hisztamin, hízósejt de-peptid hogy egy párat említsek. Ezen anyagok aztán a vér áromlásába kerül. Ha olyan egyén kapja csípést aki allergiás a méreganyag sokkot okozhat. A szervezet azonnal válaszol és ennek következtében leesik a vérnyomás, légzési nehézségek állhatnak be. A darázs által a szervezetbe jutatott méreg halmozódik. Ennek eredménye hogy ha valakit sok csípés ért az idők folyamén annál nehezebben viseli a darázscsípéseket. Bárki kaphat végzetes darázscsípést  amennyiben megelőzőleg gyakran tárgya volt többszöri darázs támadásoknak. ( ez a betelik a pohár esete)  Aki tud az rovarcsípési allergiájáról  tartsa magát távol a darazsaktól. Amennyiben otthona közelében darazsakat észlel hívjon azonnal darázsirtót. A legtöbb ember azonban nem allergiás a rovarcsípésekre ezért a szúrás helye csak fáj. Azonban ha azt vesszük észre hogy nem fája szúrás de kezdünk rosszul lenni azonnal orvoshoz kell fordulni

A darázscsípés lehetséges következményei

Ha valakit megcsíp a darázs és a következőket észleli:
Vörös duzzanat, viszkető bőrkiütések
Duzzad az ajak és a szem, kezek lábak dagadnak
Nehéz légzés, szédülés ájulás érzése/ leesik a vérnyomás
Fizikailag betegnek érzi  magát
Fémes íz érzése a szájban
Vörösödik a szem és viszket